Hoe vaak hoor je iemand zeggen dat ze “zoveel ideeën (ambities, plannen, wensen, dromen, etc)” hebben. Om er meteen een of andere smoes achteraan te roepen. Een “ik zou wel willen, maar…”.
- Ik heb geen tijd…
- Ik heb geen energie…
- Ik heb geen geld…
- Ik weet niet hoe…
- Ik kan niet kiezen…
- Ik heb geen lef…
We hebben allemaal evenveel tijd
Je kunt zeggen wat je wilt, maar we hebben allemaal evenveel tijd. Degene met een gameverslaving. Degene die super afgetraind is. Degene met 6 ondernemingen. Degene met 4 kinderen. We hebben allemaal 168 uur per week. En we kiezen allemaal zelf wat we met die tijd doen.
Tenminste… dat was de bedoeling toch?
Als je freelancer bent, wordt je misschien wel geacht om bepaalde uren beschikbaar te zijn in ruil voor een financiële beloning. Maar als het goed is heb je bij aanvang van je project onderhandeld en de omstandigheden geaccepteerd waarmee jij kan leven. Kwestie van op komen dagen om de juiste keuzes te maken.
Wat doe je met je 168 uur?
Elke keer dat je moppert geen tijd te hebben, zeg je in werkelijkheid dat iets geen prioriteit voor je heeft. Je vindt iets belangrijk, of niet.
Ik durf te stellen dat als je nu wilt reageren met een “Ja maar in mijn situatie is het heel anders want… [blablabla]…”, dat je dan slachtoffer bent van je eigen onvermogen om op te komen dagen. De kans is dan groot dat niet jij, maar iets of iemand anders jouw prioriteiten bepaald.
- Ja maar… mijn klant [blablabla]
- Ja maar… mijn gezin [blablabla]
- Ja maar… mijn gezondheid [blablabla]
- Ja maar… mijn partner [blablabla]
- Ja maar… mijn hobby/vereniging [blablabla]
- Ja maar… mijn tijdrovende Netflix verslaving…
(Begin je het een beetje te snappen?)
Als je op komt dagen en verantwoordelijkheid neemt, zijn het geen ‘Ja maars’ meer. Het zijn bewuste keuzes.
De keuze om bewust tijd te besteden om aandachtig aanwezig te zijn voor je gezin, je partner of andere belangrijke mensen in je leven…. Of te trainen en gezond te koken. Of de keuze om ’s avonds niet te werken. Of de keuze om niet élke avond op de bank te hangen met Netflix. Of om maar één ding tegelijk te doen, in plaats van alle ideeën die in je opkomen.
Bepaal jouw prioriteiten
Wéét je voor jezelf wat belangrijk is in je leven, waar je “JA!” of “NEE!” tegen zegt. De kans is dan groot dat je nooit meer “ik heb zoveel ideeën, maar ik heb een rotsmoes” zult zeggen. Als je weet dat het geen prioriteit is, dan hoef je er ook niet over te zagen tegen anderen. Want dát scheelt ook weer tijd…
” … bewust zijn van waar je tijd aan op gaat. Wat vindt je belangrijk in je leven? Waar wil je tijd voor vrijmaken? Wat accepteer je? En wat accepteer je niet. “
Weet waar je je tijd aan besteed
Wat enorm helpt, is bewust zijn van waar je tijd aan op gaat. Is je hele week inderdaad voor de volle 168 uur ingedeeld, of voelt het maar zo? Weet je wat je belangrijk vindt in je leven? Waar je tijd voor wilt vrijmaken? Wat je accepteert? En wat je niet accepteert.
Spreadsheetnerd als ik ben, heb ik daar natuurlijk een makkelijke rekenmodule voor je gemaakt om te downloaden. Maar je kan natuurlijk ook makkelijk zelf het sommetje maken. Waar gaat elke week je tijd aan op, en hoeveel tijd blijft er over?
Er zijn ook applicaties die je inzichtelijk maken wat je doet met de tijd dat je achter een beeldscherm (incl. je telefoon dus) zit. Misschien heb je niet door dat je stiekem uren per dag op social media zit te scrollen. Even op social media scrollen telt trouwens niet als denktijd!
Ik raad een combi van deze applicaties aan:
- Rescuetime.com: Hoe effectief besteed je je tijd?
- Timelyapp.com: AI voor timetracking, logt hoeveel tijd je aan welke bestanden werkt, incl. analyse van agenda.
Rekenvoorbeeld
- Slapen 7 x 7 = 49
- Werken 4 x 8 = 32
- Reizen 4 x 2 = 8
- Koken+eten 7 x 1 = 7
- Sporten 4
- Boodschappen 2
- Kwaliteitstijd met anderen 36
- Consumeren (TV/Social media) 1
- Boek lezen 2
- Reflecteren, schrijven 2
- Produceren (tekst, video etc) 5
- Totaal 148 uur
In dit rekenvoorbeeld hou je 20 uur over, dat zijn 2,5 ‘dagen’. Dat zijn gemiddeld 10 werkdagen per maand. 120 dagen per jaar!
Wat zou jij doen met 120 extra dagen per jaar?