Drie tips om je uurtarief te verbeteren

Ken je dat?

Je hebt online wat leuks besteld en na een paar dagen staat de postbode voor de deur met enorm pakket. Je opent de doos en je moet eerst door enkele lagen verpakkingsmateriaal worstelen. Helemaal onderin ligt een piepklein doosje met daarin je bestelling.

Zo is dat ook met je uurtarief

Aan je klant factureer je meestal de afgesproken tijd die nodig was om het werk te doen. Dat is de bestelling. Maar er is meer nodig om het project te voltooien. Denk aan reistijd, bellen, mailen, vergaderen, feedback verzamelen en aanpassingen doorvoeren. Het verpakkingsmateriaal.

Om je werk goed uit te kunnen voeren, wil je bijblijven in je vakgebied, dus je leest wat af. Je moet vaak ook nog je websites en social media profielen bijwerken. Nieuwe klanten zoeken. Netwerkborrels bezoeken of ‘koffietjes’ doen. En soms een blogpost, podcast of vlog publiceren.

Je échte uurtarief

Alles wat je doet gedurende de week om in en aan je bedrijf te werken, heeft invloed op je echte uurtarief. Je echte uurtarief is dat wat overblijft als je je verdiensten deelt door het totaal van alle gewerkte uren.

Stel je voor je bent webdesigner en je klant vraagt of je zijn ebook wilt opmaken. Een klusje dat je wel vaker hebt gedaan. Hij zegt dat alle teksten en afbeeldingen klaar liggen. Je schat het in op 4 uur en na akkoord ga je aan de slag. Helaas blijkt naderhand dat je klant wilt dat je het in een bepaald programma opmaakt. Je kent dat programma nog niet, maar je denkt dat deze extra kennis ooit van pas zal komen. Even later blijkt ook dat de afbeeldingen niet van de juiste kwaliteit zijn. Vervolgens spendeer je wat extra tijd online om alternatieven te zoeken. Het resultaat is uiteindelijk prachtig. Je klant is helemaal blij en betaald de factuur per direct.

Wat is nu de realiteit van deze opdracht?

Het levert vier keer je uurtarief op, maar het kostte wel iets meer van je tijd om het te realiseren:

  • Installeren en verkennen nieuw programma: 2 uur
  • Opmaak van het ebook: 3 uur
  • Andere foto’s zoeken: 1 uur
  • Afstemmen en overleg: 2 uur

Werkelijke tijd: 8 uur

Uurtarief: € 75

Factuur: 4 uur x € 75 = € 300

Je echte uurtarief = € 300 / 8 uur = € 37,50

In dit rekenvoorbeeld zie je dat je op deze manier je uurtarief halveert. Behoorlijk zuur als je je bedenkt dat je na aftrek van kosten en belasting net iets meer verdient dan een thuisbezorger op een e-bike. Ben je benieuwd of jij jouw uurtarief ook halveert? Klik hier om je echte uurtarief te berekenen. Hieronder vind je drie tips om je uurtarief te verbeteren.

1. Weet waar je tijd aan op gaat

Je tijd is waardevol. Sterker nog, als freelancer is je tijd letterlijk geld waard. Want je wordt betaald voor je tijd. Om te beoordelen of je een effectieve freelancer bent, moet je weten waar je tijd aan op gaat.

Hou bij wat je op een dag doet. Wees specifiek en nauwkeurig. En wees bovenal eerlijk. Dus ook alle kwartiertjes appen, mailen of Instagrammen horen hierbij. Alleen dan leer je of jij je uurtarief ook aan het halveren bent.

Tip: lees dit artikel over tijdverspilling.

2. Stop met je tijd weggeven

Je opdrachtgever belt met een ‘korte’ vraag. Het wordt uiteindelijk een gesprek van een uur.

Je denkt eindelijk die opdracht te kunnen opleveren, maar er komen nóg meer aanpassingen. Terwijl de afgesproken correctierondes al voorbij zijn.

Je doet niet graag moeilijk. Het voelt soms als een kwartiertje hier en daar. In realiteit lopen deze kwartiertjes aardig in de papieren. Jouw tijd is jouw belangrijkste middel om geld te verdienen. Stop met gratis je tijd weggeven, tenzij je bewust aan liefdadigheid doet.

3. Koop je tijd terug

De grootste valkuil van freelancers is alles zelf doen. Je eigen website updaten of een storing verhelpen. Zelf je nieuwsbrieven schrijven én redigeren. Zelf je laptop repareren als hij is vastgelopen. Zelf je boodschappen doen. Zelf je huishouden doen. Zelf je tuin of je huis onderhouden.

Neem nou als voorbeeld je eigen huis schilderen. Iets wat de meeste van ons zeker 2 tot 3 weken tijd kost. Het hele huis moet in de stijgers. Je rijdt drie keer per week naar de bouwmarkt omdat het schuurpapier op is. En je komt op het laatst altijd een beetje verf te kort.

Een professionele schilder is er een week mee bezig.

Moet je het dan nog zelf doen? Maak voor al dit soort klussen de overweging:

  • Wat kost het om de klussen uit te besteden?
  • Wat is mijn eigen tijd waard?
  • Wat levert uitbesteden mij op?

Door selectief te zijn in wat je wel en niet zelf doet, koop je je tijd terug. Tijd om het werk te doen waar je goed voor wordt betaald. In plaats van te druk zijn met kleine klusjes. Maar ook tijd om te sporten of om bij je gezin te zijn en tijd voor de de andere leuke dingen in het leven.

Delen
Delen
Delen
Delen
Delen

PS. Bedankt voor het lezen, je bent geweldig… dat weet je toch?!