Je staat er veelal alleen voor als freelancer. Geen collega’s maar er is wel enorm veel te doen. Zoveel verschillende rollen je als freelancer (of zzp’er) allemaal op je moet nemen. Ten eerste ben je vaak degenen die “het werk” doet, het talent. Om een fijne boterham te verdienen zul je in je eentje meer dan alleen dat talent moeten zijn, je hebt een team nodig met daarin:
- degene die al het werk doet: oftewel het talent
- een planner en degene die de budgetten in de gaten houdt
- een communicatietijger die alle berichtenstromen in de gaten houdt
- salestype die voor nieuwe opdrachten zorgt
- iemand die alle bonnen en facturen afhandelt en zorgt dat de gewerkte uren zoveel mogelijk ook in rekening worden gebracht
Dit noem ik je ‘team operations’.
Team operations
De kans is groot dat de ene rol je wat makkelijker afgaat dan de andere. Misschien zijn sommige rollen minder dominant aanwezig… of zijn ze zelfs afwezig? Er zijn veel freelancers die slecht zijn in acquisitie, maar ontzettend competent zijn als talent. Ze hebben een talent of ervaring waar opdrachtgevers naar snakken, waardoor ze toch voldoende opdrachten krijgen. Om die fijne boterham te veroorloven…
Over die fijne boterham gesproken… Doe je het daar allemaal voor? Werk je om die fijne boterham te verdienen, de rekeningen te kunnen betalen en dus een beetje ‘overleven‘ als zelfstandige? Eerlijk zeggen hoor…
Dan zal ik ook even eerlijk zijn…
Alleen een fijne boterham en ‘overleven’ is een behoorlijk lage verwachting. Kleinschalig. En saai. En een beetje dom (meer daarover later in het onderdeel “Wat is er mis met het businessmodel van de freelancer”). Maar waarom niet streven naar floreren en naar groei? Ook als freelancer zonder personeel aan te nemen of jezelf dood te werken, gewoon goed geld verdienen. Moet toch kunnen? Want wat een geruststellende gedachte zou het zijn dat je eindelijk (meer) kan sparen voor een buffer? Zodat je ook eens écht op vakantie kan gaan zonder zorgen, of een keer ziek zijn zonder gedoe. Want kan jij je een griepje veroorloven? Of iets wat een paar maanden of langer duurt?
De pijnlijke “genoeg is goed genoeg” mentaliteit
Ik hoor het veel, zoiets als; “Ik hoef niet heel veel geld, als ik maar alles kan betalen, is het goed”. Dat klinkt toch als je erbij neerleggen als ‘overleveraar‘. (ai, slecht woord…). Want wat doe je als overleveraar? Om te overleven zullen we over het algemeen alles accepteren wat op ons pad komt.
- Alle opdrachten (en opdrachtgevers)?
- Alle voorwaarden (werktijden of locaties)?
- Elk tarief (tja…)?
Als je geen positie inneemt, behalve de positie van “ik moet toch geld verdienen”, dan heb je geen enkel stuur of controle over de koers van jouw EIGEN bedrijf. Door je te voegen naar wat er op je pad komt aan wensen en eisen van opdrachtgevers, mis je bovendien de voldoening van het ‘freelance leven’ zoals jij voor ogen had toen je begon als freelancer.
DE FREELANCER PRINCIPES
Werken waar, met wie & wanneer jij wilt. Voor een uitstekend tarief.
Doen waar je goed in bent (en wat je leuk vindt)
Werken met toffe opdrachtgevers, die je serieus nemen en je de toffe opdrachten gunnen
Zonder blikken of blozen je tarief kenbaar maken
Je tarief verhogen omdat je toegevoegde waarde toeneemt
Investeren in je eigen groei en eigen ideeën
Zorgeloos op vakantie gaan (of ziek zijn) omdat je een goede buffer kan opbouwen
Winst maken en je bedrijf laten groeien
Tijd en ruimte voor je eigen koers en je eigen doelen
Gewoon omdat het kan.
Omdat je als een échte baas jouw eigen principes én een uitstekend tarief hebt onderhandeld.
© daags
De belangrijkste rol in je bedrijf: de directeur
Je opdrachtgevers hebben een goed recht om hun verwachtingen op tafel te leggen, het is aan jou om te bepalen hoever je erin mee gaat en tegen welke prijs. Jij moet je eigen principes bepalen en naleven. Echter, je kunt er niet op vertrouwen dat je team operations om principes te formuleren en te handhaven. Of de cultuur te creëren waarin alle team-members floreren en met plezier aan het werk zijn (en blijven). Daar heb je een zesde rol voor nodig: de directeur.